Jaka kawa sprawdzi się w kawiarni? Doradzamy

Każdy potencjalny klient kawiarni, ma odmienny gust. Dlatego w ofercie muszą znajdować się różnego rodzaju kawy, aby tych klientów było ostatecznie jak najwięcej. Mocne espresso to świetny wybór dla miłośników szybkiego pobudzenia. Dla osób lubiących kawę przypominającą deser, najlepszym rozwiązaniem jest picie latte. Nie ma zatem jednego konkretnego typu kawy, który powinien być używany w gastronomii. Niemniej jednak warto zwrócić uwagę na kilka kwestii, które pomogą wybrać nam taki rodzaj kawy, który przypadnie do gustu niejednemu klientowi.

Kawa – mielona czy ziarnista?

Tak naprawdę oba te rodzaje kawy, posiadają pewne zalety, ale również i wady. W większości kawiarni korzysta się z kaw ziarnistych, ale kawa mielona również znajduje swoje zastosowanie i w gruncie rzeczy nie ma w tym nic złego.
Z pewnością zaletą kawy mielonej jest to, że wygodnie się ją przyrządza. Nie trzeba posiadać do niej młynka czy też ekspresu. Wystarczy wrzątek oraz kubek. Można z niej korzystać zaraz po otworzeniu opakowania. Kawa mielona znajduje swoje zastosowanie w kawiarniach, w których następuje dość szybka obsługa. Wówczas ciężko jest czekać na kawę z ekspresu. Jednak zdarza się to zdecydowanie coraz rzadziej ponieważ ludzie idą do kawiarni właśnie po to, aby napić się porządnej, świeżo zmielonej i zaparzonej kawy. Kawę oryginalnie mieloną można popijać natomiast w domowym zaciszu. Kawa mielona jest jednak tańsza i tym również w niektórych sytuacjach mogą kierować się kawiarnie.

O kawie ziarnistej można natomiast powiedzieć naprawdę wiele dobrego. Na samym początku oczywiście trzeba ją zmielić. Można skorzystać ze zwykłego młynka lub też z ekspresu, który zazwyczaj taki młynek ma już oryginalnie wbudowany. Przeczytasz o tym tutaj: Jaki młynek do kawy brać? Elektryczny czy ręczny? Po zmieleniu kawy wydobywają się naprawdę atrakcyjne aromaty. Sam smak tego rodzaju kawy również jest lepszy, co docenia wielu stałych bywalców kawiarni.

Kawa ziarnista posiada również jeszcze jedną bardzo ważną zaletę, jej właściwości są zdecydowanie mocniejsze. Oznacza to zatem, że lepiej wpływa na pobudzenie organizmu, ale również i na wzmocnienie koncentracji. Ponadto w świeżo zmielonych ziarnach zawiera się mnóstwo cennych wartości odżywczych dla naszego organizmu.

Kawa ziarnista występuje w swojej naturalnej postaci, dlatego łatwo jest ocenić jej jakość. Wystarczy po prostu spojrzeć na ziarno. W przypadku kawy mielonej otrzymuje się już wysoce przetworzony produkt i to kolejna rzeczy, która przemawia za tym, aby w kawiarniach bazować na kawach ziarnistych.

Kawa ziarnista – produkty najwyższej jakości

Wysokiej jakości kawy można zakupić w wielu sklepach. Szeroki wybór produktów pod tym względem dostępny jest na stronie: Kawa Quba Caffe do kawiarni. Kupując kawę ziarnistą do swojej kawiarni warto celować w produkty najwyższej jakości. Zazwyczaj im wyższa cena, tym znacznie lepsza kawa. Dobrym wyborem będą również kawy BIO, powstające z ziaren z gospodarstw działających w ramach ekologicznych upraw. Mają one wysoką jakość i znacznie lepiej wpływają też na organizm.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *